Prečice

Forum 2014

Studenti Internacionalnog Burč univerziteta u Sarajevu, po drugi put, u saradnji sa udruženjem “Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini“, uspješno su realizirali Forum o domaćoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini.


Cilj ovog Foruma kao i Panel diskusije bio je da se bosanskohercegovačkoj javnosti i studentima prezentira pozitivan primjer bosanskohercegovačke privrede, te da se podstiče poduzetnički duh i poslovna inicijativa mladih. Također, na Forumu upriličena je i dodjela zahvalnica učesnicima i sponzorima drugog foruma o domaćoj proizvodnji.


Zahvalnice za goste uručio je dekan Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke Internacionalnog Burč univerziteta, prof. Dr. Teoman Duman i to za: Općinu Stari Grad, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Udruženje privrednika, kompaniji Inside by Ećo, Hotelu Hollywood, Face TV kao i sedmičnim novinama Novo vrijeme. Zahvalnice su dobili i: Adis Hasaković, direktor MCM agencije, Aida Odobašić, marketing menager Bellissima, Elma Ganić marketing menager AMKO komerc, Nedžad Biberović marketing menager MI Olovo kao i Suhadu Eći, predsjedniku drvne industrije i šumarstva VTK BiH i direktoru kompanije Inside by Ećo.
Na Forumu doneseni su i zaključci o ključnim problemima proizvodnje i prodaje domaćih proizvoda ali i predložena neka od efikasnih rješenja u skorijoj budućnosti. Ključni problemi svode se na nezaniteresiranost državnih institucija za podršku i ulaganje u domaću proizvodnju, nedostatak resursa u našoj zemlji, lošu svijest i prakse građana kao i dugotrajne i komplikovane procedure prilikom ulaska novog, domaćeg, proizvoda na naše tržište. Diskutanti su također došli do zaključka da je lakše napraviti sporazum sa inostranim organima i izvoziti naše proizvode nego li ih adekvatno predočiti i učiniti dostupnim u našoj zemlji.
Panel-diskutanti konstatovali su da rješenje i izlaz iz ovih problema vide samo ako se svi ujedine i potrude, kako vlast i privrednici, poduzetnici tako i sami građani.


Kako su istakli današnji govornici materijali od kojih se pravi konačan bh. proizvod nije 100% bosanskohercegovački jer naša zemlja nam ne nudi potrebne resurse za kvalitetan rad.
“Teško je raditi sa tekstilom i proizvoditi vrhunski dizajn i kvalitet sa potpisom naše zemlje kada mi u Bosni i Hercegovini nemamo adekvatne materijale koji bi pokrili standarde tržišta, stoga smo primorani uvoziti neke od njih“, kazala je Aida Odobašić, predstavnik kompanije Bellissima.


Istog mišljenja u vezi problema su i ostali poduzetnici iz drugih branši koji također dodaju da se treba raditi na poboljšanju stručnih kadrova, obučavanju budućih poduzetnika kao i stvaranju isključivo naših proizvoda čime bi se za oko milion maraka zadržao novac u našoj zemlji.


Organizatori Foruma ovom prilikom najavili su i Treći forum o domaćoj proizvodnji u BiH za koji se nadaju da će proteći u još boljem svjetlu nego što su prva dva.