Prečice

Forum 2013

Na Internacionalnom Burč univerzitetu u Sarajevu , 25. aprila 2013. godine održan je prvi po redu  Forum o domaćoj proizvodnji. Cilj Foruma bio je podizanje svijesti građana o važnosti kupovine domaćih proizvoda i podrške domaćim proizvođačima, prevashodno kod studenata i akademskih građana u BiH, kao i razmjena mišljenja i saznanja o najnovijim trendovima u proizvodnji domaćeg s ciljem da se slabosti i prepreke u ovoj oblasti na najbolji način pretvore u prednosti.
 
Forum je posebno značajan po tome što se radi o aktivnosti koja je rezultat studentske ideje i aktivizma. Naime, kompletnu organizaciju Foruma je obavio Poslovni studentski klub koji djeluje na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke Internacionalnog Burč univerziteta uz pomoć administracijskog osoblja. Ovaj Forum je samo jedna od aktivnosti kluba implementiranih u saradnji sa Udruženjem „Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH“.
 
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH Jerko Ivanković-Lijanović rekao je da je prvi put da se jedan ovakav Forum organizuje na jednom od fakulteta i da je veoma važno da studenti, mladi ljudi, govore o temi kupovine i promocije domaćih proizvoda, a samim tim i o proizvodnji.
 
„Cilj je upravo da probudimo svijet koliko je važno kupovati domaće proizvode, koliko je važno trošiti domaće proizvode, jer time stvaramo tržište kako bi se  proizvodnja u BiH mogla razvijati“, istakao je Lijanović .
 
Govoreći o tome koliko građani BiH kupuju domaće proizvode, ministar Lijanović je rekao da je značajan napredak u tom pogledu, ali da to nije ni blizu mogućnosti.
 
„Iz tog razloga je vrlo važno da radimo promociju domaćih proizvoda kako bi oni bili prepoznati, a onda i kupljeni“, dodao je on.
 
Predsjednik Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“ Admir Kapo istakao je da je cilj Foruma da se, prije svega, razgovara sa studentima o domaćoj proizvodnji, o tome šta znači kupovati i uopšte proizvoditi domaći proizvod.
 
„Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje radi udruženje, pored promocije domaćih firmi, domaćih proizvoda kroz sajmove bh.privrede, kroz edukaciju djece koju vodimo po proizvodnim pogonima firmi“, dodao je on.
 
Kapo se nada da ovaj forum neće biti i jedini koji je organizovan i da će u budućnosti raditi slične stvari koje će tretirati određenu problematiku u tom pogledu.
 
Prorektor za naučno istraživački rad i međunarodnu saradnju Azamat Akbarov rekao je za agenciju Anadolija da je lijepo čuti kako ljudi dijele ideje i svoja iskustva na Forumu koji je organizovan na jednom univerzitetu.
 
Prema njegovim riječima, cilj ovog Foruma je podići svijet građana da kupuju domaće proizvode, kao i podržati domaću proizvodnju.
 
„Također je važno podržati lokalnu proizvodnju i lokalna udruženja kada je u pitanju domaća proizvodnja“, dodao je prof. Akbarov.