Prečice

Uspješno odrađen Treći forum o domaćoj proizvodnji
May 21, 2015

Uspješno odrađen Treći forum o domaćoj proizvodnji

Treći Forum o domaćoj proizvodnji u organizaciji Studentskog poslovnog kluba Burč Univerziteta otvoren je jučer u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.


Treći Forum o domaćoj proizvodnji u organizaciji Studentskog poslovnog kluba Burč Univerziteta otvoren je jučer u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.
Forum je  u okviru panel diskusije okupio predstavnike maloprodajnih objekata (Amko komerc, Hoše komerc, Penny Plus i Klas d.oo) koji su razgovarali na temu  “Uloga maloprodajnih objekata u razvoju domaće proizvodnje BiH“.

U uvodnom obraćanju rektor Internacionalnog Burč Univerziteta Mehmet Uzunoglu posebno je pozdravio studentsku inicijativu koja je okupila predstavnike maloprodajnih objekata, koji su itekako važan dio procesa domaće proizvodnje i bh. ekonomije.
„Ovo je važan događaj za ljude u BiH i jako važno dešavanje za državu, jer svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda raste sa glavnim ciljem da se pospiješi ekonomija BiH.“ kazao je Mehmet Uzunoglu, rektor Burč Univerziteta.

Guverner Centralne banke Kemal Kozarić u svom obraćanju kazao je da spoljnotrgovinski deficit moguće smanjiti podizanjem svijesti građana da prepoznaju i kupuju domaće proizvode, da devize ne bi odlazile u inostranstvo, a otvarala bi se nova radna mjesta.

Treći Forum o domaćoj proizvodnji predstavila je kampanja mladih BiH, koji su predvođeni Studentskim poslovnim klubom Burč Univerziteta proteklih mjesec dana radili na cilju povećanja kupovine i promocije domaćih proizvoda.

„Danas se završava naša koordinacija nad Kampanjom 387. Ponosni smo da je produkt našeg rada stotine mladih ljudi koji nastavljaju kupovinu i promociju domaćih proizvoda na društvenim mrežama. Ove mlade ljude proglasili smo Ambasadorima promocije domaće proizvodnje BiH, te smo zaista sretni da razbijajući stereotipe jasno pokazuju da su mladi resurs, a nikako problem našeg društva“ kazao je Kemal Nedžibović, PR Foruma o domaćoj proizvodnji.

„Svjesni smo toga da ovim forumom nećemo značajno promijeniti trenutno stanje domaće privrede već sutra, ali i toga da je važno da mladi budu inicijatori ovakvih i sličnih događaja, te da postepeno treba raditi na razvijanju svijesti kupaca o važnosti kupovine domaćih proizvoda. S ponosom možemo reći da ovaj događaj postaje tradicionalan i mjesto je okupljanja prije svega privrednika ali i drugih članova zajednice.“ istakla je Aldina Rastoder, predsjednica Organizacijskog odbora Foruma.

Partner na realizaciji ovogodišnjeg Foruma je Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“